Milieu en kwaliteit

In de Périgord, een gecertificeerde, gelabelliseerde ecologische camping

Sinds de oprichting van camping Le Paradis, 50 jaar geleden, komt de verantwoordelijkheid van deze groene camping dagelijks tot uiting. Op deze camping aan de rivier kreeg duurzame ontwikkeling al in een vroeg stadium gestalte in de vorm van een label en een certificaat. Deze camping gelegen in de Vallei van de Vézère in de Dordogne beschikt over een overdekt zwembad biedt de gelegenheid voor een vakantie in een beschermd natuurgebied.

Camping Le Paradis is geklasseerd als Ecolabel- en Groene sleutel-camping

De kwalificaties van deze 5-sterren camping in de Dordogne:

1999 : toekenning van de “groene sleutel” (het internationale ecolabel voor toerisme en recreatie) van de stichting FEE (Foundation for Environmental Education)

2012 : toekenning van het Europese ecolabel-certificaat, deze wordt aangeduid met de “Bloem” en is het enige officiële ecologische label dat gebruikt kan worden in alle lidstaten van de Europese Unie. Er wordt een streng lastenboek opgelegd aan elke gekwalificeerde kwaliteitscamping.

2020 : Het label “Eco-toerisme in Vézère” behalen.

Het hele team van de camping zet zich elke dag in om de milieu- en kwaliteitsnormen na te komen. Een aanpak die aansluit bij de maatregelen voor het behoud van de beroemde grotten van Lascaux!

Onder de zon, op het strand en met de heerlijke geuren van de bloemen is het hier een waar paradijs.

 

Onderscheidingen :

2019 : 1e plaats voor de “Beste camping van Frankrijk” door het Duitse tijdschrift Caravaning.

2021 : Voor het 4e achtereenvolgende jaar de titel “Superplatz” behalen door ADAC en 1e plaats in de categorie “Duurzame ontwikkeling en bewustwording” van campings in Europa.

2021 : GreenScore onderscheiding door onze partner We Go Greenr, de toonaangevende website voor het boeken van eco-verantwoordelijke accommodatie en activiteiten.

De verplichtingen en inspanningen van een camping met ecolabel

Water: opvang van regen- en rivierwater (het irrigeren van planten, voor de stortbakken van de sanitaire gebouwen en stacaravans), plaatsing van waterbesparende kraankoppen, geen gebruik van waterverzachters (vervangen door meer milieuvriendelijke systemen), opsporen van lekken… allemaal maatregelen die gericht zijn op de bescherming van waardevolle hulpbronnen.

Zuivering:bassins waarin riet is geplant voor de zuivering van het afvalwater.

Energie: 100% van de elektriciteit is hernieuwbaar (zonnepanelen voor de productie van warm water). Meer dan 80% van de lampen zijn van het type lage consumptie of led. Verlichting is voorzien van timers.

Afval: instelling van een sorteerzone om een zo hoog mogelijk recyclagepercentage te bereiken. Valoriseren van groen en keukenafval door middel van compostering.

Onderhoud: gebruik van producten met een ecologisch label.

Naleving van de wet: handelen volgens de milieuregelgeving, een natuurlijke verplichting voor een ecologische camping.

Een lokale gemeenschap: de aankoop van streekproducten heeft de voorkeur om lokale ondernemingen in de Périgord te steunen.

Het team: alle werknemers volgen “Ecolabel” opleidingen. Ze worden voortdurend gewezen op het belang van besparing van energie, water, het sorteren van afval …

De leveranciers: in het restaurant van deze camping in de Périgord worden bij voorkeur verse streekproducten gebruikt voor de gerechten. Sommige zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Er wordt de voorkeur gegeven aan een partnerschap met leveranciers met een ecolabel.

De gasten: camping Le Paradis maakt gasten bewust van milieubescherming door posters, met name over het gebruik van water in de sanitaire gebouwen. Op deze kwaliteitscamping wordt alles in het werk gesteld om een gezonde omgeving te stimuleren: 100% van de accommodaties zijn rookvrij.