Home » Ecologische verbintenissen van de camping in Dordogne

Een duurzame camping in de Dordogne

De luxe
van een schone natuur
A paradis 2023 064 2 redim scaled resultat
camping ecologique dordogne 5 etoiles 2 scaled resultat

Vallée de l’Homme… Al duizenden jaren is deze vallei het thuis van de mensheid op zijn vruchtbare gronden waarop de ochtendnevel door de rivier wordt verspreid. In deze bevoorrechte context was landschappelijke integratie de essentiële voorwaarde voor de aanleg van onze ruimtes.  

De afgelopen twintig jaar heeft camping Le Paradis de bescherming van het milieu centraal geplaatst in zijn uitbreidingsplannen. 

Er is een gedurfd milieubeleid ontwikkeld, ondersteund door de persoonlijke inzet van het gezin Kusters en hun gepassioneerde medewerkers. 

Een gezonde omgeving voor het opdoen van 100% nieuwe energie

Camping Le Paradis ligt in Saint-Léon-sur-Vézère, midden in de Vézère-vallei, die in 2020 geclassificeerd als Grand Site de France werd. De camping is genesteld aan de voet van de Côte de Jor dat een Natura 2000-gebied is. 

De inrichting van de camping is het resultaat van een constante reflectie over de impact van seizoensgebonden activiteiten in onze omgeving. De buitenruimte is bewust weelderig beplant om de installaties te verbergen en het landschapspark intact te laten: milieuvriendelijk ontworpen stacaravans, houten gevelbekleding, groene hagen voor de afscheiding… 

Op de camping leven ook talloze kleine dieren en meer dan 150 plantensoorten (bomen, bloemen, fruit, kruiden, groente, enz.)

Maak een rondwandeling, pluk kruiden en vind de weg via de informatieborden

We stellen onze gasten voor een wandeling op de camping te maken en ingelicht te worden via de informatieborden om de biodiversiteit te ontdekken. De kruidentuin wordt onderhouden met compost die ter plekke wordt gemaakt van groenafval (de hele camping wordt onderhouden zonder herbiciden of pesticiden), en wordt geïrrigeerd dankzij de opvang van regenwater (dat ook gebruikt wordt voor een deel van de sanitaire voorzieningen).  

En aangezien we graag onthalen en delen, bieden we onze gasten de gelegenheid om terug te keren naar het plattelandsleven middels leuke en leerzame activiteiten die verband houden met de natuur

Dolce Dordogne

Milieuvriendelijke gebaren om te delen tijdens de vakantie 

Vakantiegangers wordt gevraagd om zoveel mogelijk te doen om de natuur op hun vakantiebestemming te helpen beschermen. We moedigen hen aan om hun afval te recycleren en verspilling van water en elektriciteit te vermijden; hiertoe zijn er borden en stickers met informatie in de vorm van discrete maar duidelijke pictogrammen. 

We zijn er trots op dat de meerderheid van onze gasten zeer ontvankelijk is en zich betrokken voelt bij deze initiatieven! 

TOP 2023 velo vers verticale vue aerienne sur la Roque stabilized h frame at 0m32s 2 resultat
canoe vezere dordogne scaled resultat
Slow life

Kies voor duurzaam vervoer in de Dordogne

Le Paradis heeft talloze ideeën om de Dordogne op natuurlijke wijze te ontdekken

Bekijk de video

Verken de authentieke Périgord Noir met uw gastheer of gastvrouw

Ellen en Gé hebben een aanstekelijke passie voor sportieve activiteiten in de natuur en voor de Dordogne. Ze organiseren wandel- en fietsexcursies met hun gasten tijdens de week, vanaf de opening van de camping.

Verplaats u op natuurlijke wijze vanaf de camping

Als u graag op eigen houtje wilt wandelen of fietsen, kan het team bij de receptie u routes geven vanaf de camping en voor de gehele Périgord Noir-streek tot aan Sarlat

Een kano huren vanaf de aanlegsteiger is ook een activiteit om helemaal uw hart op te halen tijdens uw verblijf. De rivier Vézère is tijdens een groot deel van het jaar bevaarbaar. 

De Périgord Noir per elektrische auto

Voor de  elektrische auto’s zijn er oplaadpunten om op een nog meer duurzame manier ritten door de Dordogne te maken.  Ze zijn vrij toegankelijk bij de receptie van de camping. 

Het is ook mogelijk om op de camping elektrische auto’s te huren voor uw vakantie, vergeet niet ze te reserveren. U kunt de FAQ raadplegen voor meer informatie over dit onderwerp en over de  prijzen. 

velo soleil

Onze ecologische certificeringen

Ons doel is om zowel volwassenen als kinderen te helpen milieuvriendelijke praktijken toe te passen tijdens hun vakantie. Camping Le Paradis toont trots zijn Europese Milieukeurmerk sinds 2012, het Clef Verte-label sinds 1999 en het  label voor Ecotoerisme in Vézère.  

Dit zijn veeleisende en beperkende procedures die ons ertoe aanzetten om elk jaar te innoveren en onszelf vragen te stellen over onze werkwijze: 

Gebruik van natuurlijke hulpbronnen, keuze van milieuvriendelijke verbruiksgoederen voor de schoonmaak, lokale herkomst van producten voor het restaurant en de winkel, hernieuwbare energie in de vakantiehuizen, zonnepanelen bij de wasruimte, elektrische voertuigen voor onderhoudsdiensten, fietsverhuur voor de gasten, enz. 

Elke keuze wordt zorgvuldig overwogen en bij elke aankoop worden vraagtekens gezet. Respect voor de natuur is een filosofie geworden, een dagelijkse bezigheid voor alle vaste en tijdelijke medewerkers. 

Ons milieuhandvest
DSC 0853
paradis ld 2023 059
feuilles resultat

Camping met het Clef Verte-label in de Dordogne

velo kart enfant camping dordogne

Le Paradis kreeg in 1999 het keurmerk ‘de groene sleutel’, ‘La Clef Verte’-label. Sindsdien wordt de camping elke vier jaar gecontroleerd. De administratieve procedures voor het dossier worden elk jaar geverifieerd. 

‘La Clef Verte’ is het 1ᵉ keurmerk voor duurzaam toerisme met criteria die zijn afgestemd op campings, toeristische accommodaties en restaurants, dit betekent de invoering van een milieubeleid en een sociaal verantwoorde aanpak, intelligent afvalbeheer (reductie aan de bron, inzameling en recycling), controle op energie- en waterverbruik, verantwoord inkopen (met name voedings- en schoonmaakmiddelen), actieve bewustmaking van gasten en nog veel meer. 

Het milieukeurmerk

Het Europese Milieukeurmerk is het enige officiële ecologisch label dat in alle lidstaten van de Europese Unie wordt erkend. Het is op vrijwillige basis aangenomen en betrekt campings bij het meetbaar verminderen van de milieu-impact van onze faciliteiten en installaties gedurende hun hele levenscyclus, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de dienstverlening

Ecotoerisme in de Vézère-vallei

Camping Le Paradis is sinds 2020 ondertekenaar van het nieuwe handvest voor ecotoerisme in de Vézère-vallei, dat geïnitieerd werd door het samenwerkingsverband van gemeenten. Dit handvest verbindt lokale spelers tot verstandig beheer van bronnen als water en energie en dat van afval. Het stimuleert ook lokale inkoop, milieubescherming en bewustmaking van zowel werknemers als bezoekers. 

River Le Paradis Chris Harrison chris@harrison agency.com resultat resultat
Toegewijd aan verantwoord toerisme!
parcours velo chateau commarque dordogne resultat

Verantwoord inkoopbeleid

Dit beleid is gericht op met name het vermijden van diepgevroren voedsel dat 10 keer meer energie vereist dan verse producten. We geven de voorkeur aan oplaadbare elektrische apparatuur boven thermische apparatuur en aan goedgekeurde, niet-giftige schoonmaakmiddelen en onverpakte  producten. Bovendien geven we prioriteit aan recycleerbare en energiezuinige apparatuur. De camping optimaliseert daarom zijn bestellingen, recycleert kartonnen dozen en probeert wegwerpverpakking te verkiezen om omverpakking te voorkomen. Dit zijn slechts enkele initiatieven. 

Tot slot biedt de biodiversiteit van de Vézère een vruchtbare omgeving voor landbouw en streekproducten.  Dit geeft ons de mogelijkheid om voorrang te geven aan voedingsmiddelen van lokale duurzame of biologische landbouw