Home » Ontdek de Vézère-vallei

De Vézère-vallei, bakermat van de Mens en de prehistorie

vallee de la vezere chateau marzac lesdroners © les droners expiresOn 2031 06 06
velo dordogne vallee vezere

Door de Grand Site de France van de Vézère-vallei te verkennen, ontdekt u de overblijfselen die de afgelopen 450.000 jaar door vorige generaties zijn achtergelaten. Het is ook een beschermde omgeving met uitzonderlijke landschappen en een opmerkelijk architecturaal erfgoed: kastelen, grotwoningen, grotten, oude woningen en landelijke gebouwen.

een uitzonderlijke concentratie van bezienswaardigheden om te bezoeken

donjon de la salle st leon vezere
©Donjon_manoir_et_jardins_de_la_salle
decouvir le manoir de la salle st leon resultat
©Les_conteurs

Kastelen in de Vézère-vallei

Speciale feestavonden, middeleeuwse voorstellingen, escape games, bezoeken op eigen gelegenheid… op slechts 5 tot 20 min. rijden, de keuze is aan u:

De Donjon en Manoir van La Salle

5mn

12min

In Saint-Léon-sur-Vézère huisvesten deze gebouwen collecties variërend van muziek tot kruidengeneeskunde en fantastische dieren. Bezoekers kunnen door de tuinen wandelen en de oude rondweg beklimmen voor een panoramisch uitzicht over het dorp.

Kasteel van Losse

10 min

26min

zichtbaar per kano

De Franse tuinen, de slotgrachten en het minilabyrint van bamboe bieden een gratis inleiding voordat we de Renaissance-woning en de jacht op de schat (voor kinderen) bezoeken. Het interieur, beïnvloed door 16e-eeuwse Italiaanse kunst, onthult themavertrekken met schatten zoals een 17e-eeuwse kluis. De rondleiding eindigt op een terras met een spectaculair uitzicht over de Vézère. 

Kasteel van Marzac

32 min

10 min

vlakbij Les Eyzies

Het Kasteel van Marzac heeft onlangs zijn deuren geopend voor escape games. We worden ondergedompeld in een meeslepend kasteelavontuur: waar de tuinen, de boerderij, het kasteel en de ondergrondse grot een rol spelen. We zullen raadsels oplossen om geheime plekken te ontdekken en een vloek op te heffen. 

439 chateau de losse a thonac ©DeclicDecolle expiresOn 2025 09 30 scaled resultat
©DeclicDecolle
3766 vallee de la vezere chateau marzac lesdroners © les droners expiresOn 2031 06 06
chateau de puymartin
©Déclic_&_décolle
maison forte de reignac
©Maison_forte_de_Reignac

Kasteel van Commarque

1h09min (favoriete traject)


18 min

Het middeleeuwse Kasteel van Commarque, in vergetelheid sinds de 18e eeuw, komt sinds 1972 geleidelijk tevoorschijn uit de braamstruiken dankzij de familie van Commarque. Het ligt in het hart van een bos, aan de rand van een beekje, in de Beune-vallei. De activiteiten die in Commarque worden georganiseerd maken het een niet te missen plek in de Périgord. Over een lange periode tijdens het jaar worden er rondleidingen, workshops en voorstellingen georganiseerd.

Kasteel van Puymartin

1h30 min

23 min

per fiets vlakbij Sarlat

Het kasteel van Puymartin dateert uit de 13e eeuw en staat bekend om de legende van de Dame Blanche (Witte Dame). Verken de tuinen en de rijk versierde kamers tijdens een vrij bezoek, een rondleiding met gids of een escape game

La Maison Forte van Reignac

12 min

4 min

Dichtbij Les Eyzies

Maison Forte van Reignac is een 14e-eeuws kasteel dat op de top van een klif ligt. Er wordt een fascinerende rondleiding geboden, met een doolhof van scènes uit zijn defensieve verleden. Op de locatie is er een prehistorisch museum, een grote erezaal, jachttrofeeën en een tentoonstelling over marteling (optioneel en niet aanbevolen voor minderjarigen of gevoelige personen).

chateau de commarque vallee de la vezere lesdroners © les droners expiresOn 2031 06 06
©DeclicDecolle
chateau de puymartin
©Déclic_&_décolle

Sites grotwoningen

In de Vézère-vallei zijn prehistorische vindplaatsen en troglodietensites grotwoningen gegroepeerd. De camping ligt tussen Les Eyzies, hoofdstad in de prehistorie, en Montignac-Lascaux, wereldberoemd om de grotten van Lascaux.

De grotten van Lascaux

44 min

18 min

per fiets van Montignac

Lascaux is een grot die wereldwijd bekend staat om zijn groot aantal rotswandschilderingen. Hoewel de oorspronkelijke grot al sinds 1963 gesloten is, combineert Lascaux 4 kunst en technologie met interactieve apparatuur voor een meeslepend en leerzaam bezoek. U kunt online een reeks thema-rondleidingen reserveren.

castel merle visites préhistoriques
©Les_conteurs
feuilles resultat

La Roque Saint-Christophe

8 min

3 min

zichtbaar vanuit de kano

per fiets in de buurt van Saint-Léon-sur-Vézère

De 55.000 jaar oude kliffen van Roque Saint-Christophe zijn ideaal voor een bezoek in alle weersomstandigheden en gedurende een lange periode van het jaar. Hier vind u gereconstrueerde grotwoningen en middeleeuwse machines en heeft u spectaculaire uitzichten over de vallei. Er zijn verschillende rondleidingen mogelijk: navigatie per drone, demonstraties van machines uit het tijdperk, rondleiding met gids, enz. 

la roque famille guillaume saramito scaled resultat
© Guillaume Saramito
EEN FAMILIEBEZOEK!
site castel merle

De site van Castel Merle

37 min

12 min

te zien vanuit de kano

per fiets vlakbij Saint-Léon-sur-Vézère

Wie waren onze voorouders? Het antwoord vindt u op het terrein van Castel Merle dat verscholen ligt in de bossen van de Vézère-vallei. Er worden rondleidingen en leuke workshops gegeven rond de schuilplaatsen in de rotsen (reserveren verplicht). Ouders en kinderen ontdekken de leefwijzen van de Neanderthaler en de Cro-Magnon mens, alsook de gereedschappen en sieraden uit lang vervlogen tijden.

Dorpen om te bezoeken langs de Vézère

De dorpen van de Vézère-vallei voeren ons terug naar het verleden, met hun geplaveide steegjes, huizen van okerkleurige steen en de eeuwenoude kerken.

Saint-Léon-sur-Vézère

11 min

2 min

te zien vanuit de kano

Saint-Léon-sur-Vézère is geklasseerd als een van de “Mooiste dorpen van Frankrijk”, het ligt in een bocht van de rivier de Vézère. U zult verrast zijn over de charmante smalle straatjes, bewegwijzerde wandelpaden en de winkels met kunst. 

Montignac

41 min

14 min

te zien vanuit de kano

Montignac-Lascaux, wereldberoemd om de grotten van Lascaux, zal u verrassen door zijn levendige sfeer met zijn winkels gelegen in het hart van de stad met haar geplaveide straten. 

location canoe kayak vezere montignac dordogne resultat
Saint-Léon-sur-Vézère
location canoe dordogne resultat resultat

het dorp van Madeleine

7230 village troglodytique de la madeleine Declic Decolle expiresOn 2028 05 25 resultat
7224 village troglodytique de la madeleine Declic Decolle expiresOn 2028 05 25 resultat

25 min

5 min

zichtbaar vanuit de kano

per fiets in de buurt van Eyzies

Vanuit onze kano op de Vézère is het  troglodietendorp La Madeleine te zien dat boven de rivier de Vézère ligt. Het is een belangrijke prehistorische vindplaats die teruggaat tot ongeveer 17.000 voor Christus. Naast het rijke prehistorische verleden biedt het dorp middeleeuwse activiteiten en, sinds 2020 een educatieve boerderij om het contact met de lokale landbouw te hernieuwen.

feuille

Terrasson

1h50 min

35 min

te zien vanuit de kano

Als u de weg stroomopwaarts langs de Vézère volgt, komt u uit in Terrasson, het laatste stadje aan de Dordogne voordat u in de Corrèze arriveert. Wandel langs de stenen bruggen en bewonder de imposante gouden stadskern. De oude stad wordt opgeluisterd door het verrassende aantal ambachtslieden.

Pour un voyage féerique empreint d’émotion, montez jusqu’aux jardins de l’imaginaire.Voor een magische reis vol emotie klimt u naar de ‘tuinen van de verbeelding’.

Les Eyzies

40 min

14 min

Onderweg naar Les Eyzies, waar een groot aantal prehistorische vindplaatsen zijn, bevindt zich – als vanzelfsprekend – het nationale prehistorische museum. Het Internationaal Prehistorisch Centrum biedt een reeks zintuiglijke activiteiten om u en uw gezin het ecosysteem van de vallei te laten ontdekken. 

 

artisans locaux vallee vezere
4858 fort du roc de tayac © Declic Decolle expiresOn 2026 12 01 resultat

Limeuil

293 vue depuis les jardins panoramiques de limeuil Luc.Fauret.photographe expiresOn 2025 01 01 scaled 1 resultat
decouvrir sarlat la caneda

1h30 min

30 min

Het heuveldorp Limeuil biedt een adembenemend uitzicht op de samenvloeiing van de Vézère en de Dordogne. Het staat op de lijst van de “Mooiste dorpen van Frankrijk”. 

Omwegen door de landerijen naar Sarlat

30 min

Bij de ingang van de Vézère-vallei word u verleid door de vele troeven van de middeleeuwse stad Sarlat, erkend met het label ‘Stad van Kunst en Geschiedenis’ vanwege de levendige straatjes, de ambachtslieden, de vakwerkhuizen en haar beroemde markt. 

feuille

een terrein om te sporten in de natuur van de Dordogne

Ontdek de verrassende uitkijkpunten en een uitzonderlijk erfgoed langs meer dan 880 km  bewegwijzerde paden. Er zijn meerdere alternatieve routes om per auto rechtstreeks vanaf de  camping Le Paradis door de streek te rijden.

Ontdek de vallei langs de rivier

De  rivier de Vézère slingert zich een weg door bossen en duizelingwekkende kliffen die door grotten worden doorboord. Vanuit Le Paradis zijn  kanotochten  mogelijk voor iedereen vanaf 5 jaar. De camping heeft zelfs een eigen aanlegsteiger.

TOP 2023 la roque st christophe scaled resultat
glamping bord de riviere dordogne
randonnée velo vallée vezere

Het Paradijs voor wandelaars en fietsers

Alleen al de Vézère-vallei heeft 31 circuits met bewegwijzerde wandelpaden. Deze excursies duren 1 tot 5 uur. 

Ontdek de wandelroutes , de fietspaden en mountainbike circuits van het Bureau van Toerisme van Lascaux-Dordogne.  

Zodra u op de camping aankomt, kunt u uw excursies plannen; Ellen, Gé en het hele team zullen u graag wegwijs maken in de kaarten en circuits die bij de receptie verkrijgbaar zijn.    

Elke week organiseert de camping fiets- en wandelexcursies, een mooie gelegenheid voor de gasten om elkaar beter te leren kennen.   

Le Paradis***** biedt ook fietsverhuur

feuille

de gastronomie van de Périgord Noir

De  Dordogne is een paradijs voor fijnproevers. 

  • De ‘Foie gras’ (ganzenlever) maakt deel uit van het Franse culturele erfgoed en wordt gebruikt in veel gerechten uit de Périgord 
  • – Walnoten uit de Périgord hebben als enige een Appellation d’Origine Protégée (AOP), een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). 
  • – Truffels zijn de vruchten van de eetbare paddenstoel die onder de grond leeft. De ‘benaming Périgord black truffle’ wordt in de hele wereld gehanteerd. 
  • – Het Perigord eekhoorntjesbrood (le cèpe) groeit gewoonlijk in de herfst. Men eet het graag op de Sarladaise wijze, met aardappelen. 
6964 recherche de truffe © Luc Fauret expiresOn 2028 01 12 resultat
5242 courbe de la vezere a tursac Pole d interpretation de la Prehistoire redim resultat

Maak kennis met het land en zijn bewoners

De Vézère-vallei is ook een land van ambachtslieden, met glasblazers, houtdraaiers, juweliers, enz. die allemaal hun deuren openen.  

Lokale producenten verwelkomen u op hun boerderijen zodat u kennis kunt maken met hun knowhow en passie voor het land. 

Le Paradis, een camping te midden van de Vézère-vallei

De 5-sterren camping Paradis wordt begrensd door de rivier de Vézère en is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de Vézère-vallei. Naast accommodatie aan de rivier biedt deze gezinscamping verhuur van elektrische auto’s, fietsen en kano’s vanaf de aanlegsteiger op het terrein.  

U zult zich helemaal fit voelen dankzij het zwemparadijs, het binnenzwembad en de spa.

camping dordogne piscine couverte 5 etoiles