Milieu en kwaliteit

In de Périgord, een gecertificeerde, gelabelliseerde ecologische camping

Sinds de oprichting van camping Le Paradis, 50 jaar geleden, komt de verantwoordelijkheid van deze groene camping dagelijks tot uiting. Op deze camping aan de rivier kreeg duurzame ontwikkeling al in een vroeg stadium gestalte in de vorm van een label en een certificaat. Deze camping in de Vallei van de Vézère in de Dordogne, met overdekt zwembad biedt een natuurvakantie met respect voor de natuur.

De erkenningen van deze 5 sterren camping in de Dordogne :

1999 : toekenning van het ecolabel “groene sleutel” van de stichting FEE (Foundation for Environmental Education)

2012 : toekenning van het Europese ecolabel certificaat, deze wordt gekenmerkt door “De Bloem”, het enige officiële ecologische label dat gebruikt kan worden in alle lidstaten van de Europese Unie. Er wordt een streng lastenboek opgelegd aan elke gekwalificeerde kwaliteitcamping.

Camping Le Paradis is geklasseerd als camping Ecolabel en camping Clef Verte

Het hele team van de camping zetten zich elke dag in om de milieu en kwaliteitsnormen na te komen.

Een aanpak die overeenkomt met het behoud van de beroemde grotten van Lascaux!

Onder de zon ruikt het plantenstrand heerlijk naar paradijs.

De verplichtingen en de acties van een camping met ecolabel

Water: opvang van regen- en rivierwater (gieten van planten, stortbakken van de sanitairgebouwen en stacaravans), plaatsing van waterbesparende kraankoppen, verwijderen van waterverzachters (vervangen door meer milieuvriendelijke systemen), opsporen van lekken… allemaal maatregelen die gericht zijn op het besparen van deze kostbare bron.

Zuivering: bassins waarin riet is geplant voor het zuiveren van afvalwater.

Energie: 100% van de elektriciteit is hernieuwbaar (zonnepanelen voor de productie van warm water). Meer dan 80% van de lampen zijn van het type lage consumptie of led. Verlichting is voorzien van timers.

Afval: instelling van een sorteerzone om een zo hoog mogelijk recyclagepercentage te bereiken. Valoriseren van groen en keukenafval door middel van compostering.

Onderhoud: gebruik van producten met een ecologisch label.

Naleving van de wet: handelen volgens de milieuregelgeving, een natuurlijke verplichting voor een ecologische camping.

Een lokale gemeenschap: de aankoop van streekproducten heeft de voorkeur om lokale ondernemingen in de Périgord te steunen.

Het team: alle werknemers volgen “Ecolabel” opleidingen. Ze worden voortdurend gewezen op het belang van het bespraken van energie, water, afval sorteren…

De leveranciers: in het restaurant van deze camping in de Périgord worden bij voorkeur verse streekproducten gebruikt voor de gerechten. Sommige zijn afkomstig uit de biologische landbouw. Er wordt de voorkeur gegeven aan een partnerschap met leveranciers met een ecolabel.

De klanten: camping Le Paradis maakt klanten bewust van milieubescherming door posters, met name over het gebruik van water in de sanitairgebouwen. Op deze kwaliteitcamping wordt alles in het werk gesteld om een gezonde omgeving te stimuleren: 100% van de accommodaties zijn niet-rokers.