Een door Unesco geklasseerde vallei

Camping Le Paradis ligt in de Vallei van de Vézère, in het hart van de Périgord Noir. Deze Vallei is door Unesco geklasseerd als werelderfgoed.

Een uniek cultureel werelderfgoed

De Vallei van de Vézère bevat prehistorische vestingen en geclassificeerde vindplaatsen. De camping ligt tussen Les Eyzies, hoofdstad van de prehistorie, en Montignac-Lascaux, wereldberoemd om de grotten van Lascaux.
In de nabijheid kunt u kastelen ontdekken uit verschillende tijdperken evenals grotwoningen, recreatieparken, musea, grotten, schuilplaatsen (abris) en de stad Sarlat met het voetgangerscentrum, de markten en het historisch erfgoed.

Geschiedenis en erfgoed

Nieuwsgierigen zullen er zeker aan uw trekken komen door de culturele en historische rijkdommen van de vallei.
In de buurt van camping Le Paradis ontdekt u vele opmerkelijke vindplaatsen die de geschiedenis van de regio weergeven.
La Roque Saint-Christophe
De troglodieten vindplaatsen (grotwoningen) getuigen van de aanwezigheid van de mens in de Périgord vanaf de prehistorie. Ga terug in de tijd via Roque Saint-Christophe, een unieke vindplaats in Europa, maak een wandeling in het dorp Madeleine, tot aan de Middeleeuwen bewoond of bezoek Maison Forte de Reignac, het rotskasteel.

De vallei van de Dordogne wordt ook wel de vallei van 1001 kastelen genoemd. De Middeleeuwse en Renaissance kastelen van de streek zullen jong en oud boeien. Het burchtkasteel Castelnaud la Chapelle en zijn oorlogsmuseum bieden uitzicht op de vallei. Het kasteel van Losse en zijn tuinen zullen u in de Renaissancesfeer onderdompelen.

De Dordogne bevat talloze typische dorpen in de gele steen van de Périgord.
Limeuil
Op 3 km van de camping ligt Saint-Léon-sur-Vézère, ingedeeld als één van de mooiste dorpen van Frankrijk, een ware parel gelegen in de kreken van de Vézère. U zult gecharmeerd raken van het erfgoed en de pittoreske steegjes.
Montignac is wereldwijd bekend voor de grotten van Lascaux, ook de charme van de straten en de stenen gebouwen van deze stad zullen u verrassen.
De vele troeven van de middeleeuwse stad Sarlat zullen u versteld doen staan; ze is geklasseerd als ‘Ville d’art et d’histoire’ (Stad van Kunst en Geschiedenis) met haar levendige steegjes, de ambachtslieden, vakwerkhuizen en beroemde markt.
Het hooggelegen dorp Limeuil biedt een adembenemend uitzicht op de samenvloeiing van de rivieren Vézère en Dordogne.

Gastronomie

De Périgord is een paradijs voor fijnproevers.
– De foie gras (ganzenlever) maakt deel uit van het Franse culturele erfgoed en de voornaamste productie vindt plaats in de Dordogne.
– De walnoot van de Périgord heeft een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), die uniek voor Frankrijk is.
– De truffel is de vrucht van een eetbare paddenstoel die ondergronds leeft. De naam ‘Truffe Noire du Périgord’ wordt overal ter wereld gebruikt.
– De ‘Cèpe du Périgord’ groeit meestal in de zomer of herfst. Hij wordt het vaakst gegeten op de Sarladaise-wijze vergezeld van aardappels.

Landschappen, fauna en flora

De rivier slingert tussen de bossen met eiken en kastanjes, over de heuvels en tussen duizelingwekkende kliffen doorboord door grotten. De Vallei van de Vézère verenigt circa 500 km aangelegde en bewegwijzerde paden. Een plattegrond voor wandel- en fietstochten (mountainbike), (31 circuits van 1 tot 5 uur), is verkrijgbaar bij de receptie van de camping.
La Madeleine
Het landelijke departement van de Dordogne heeft bodems en gebieden die uitermate geschikt zijn voor de aanleg van tuinen. Ontdek de landschapsarchitectuur van de vallei via een rustgevende en verkwikkende wandeling.
De Jardins de l’Imaginaire in Terrasson zijn als in een ‘magische reis vol beroering’.
De watertuinen van Carsac geven bij uitstek de toon aan voor een landelijk verhaal.
Jardins d'eau
Gelegen op een rotspunt kan men vanaf de panoramische tuinen van Limeuil de samenvloeiing van de Vézère en Dordogne bewonderen.
Eenieder zal verrast zijn over de pittoreske en romantische charme van de overhangende tuinen van Marqueyssac, waar de buxussen nog met de hand worden gesnoeid.
Het figuursnoeiwerk zal geen geheim meer voor u hebben na een bezoek aan de Franse tuinen van Eyrignac.

De Vallée de la Vézère is rijk aan vele andere schatten om te ontdekken …

VERKENNING VAN DE VALLEI VAN VÉZÈRE VIA DE RIVIER

Tochten per kano, geschikt voor iedereen vanaf 5 jaar, worden vanaf de camping voorgesteld.

DE CULTUUR VAN DE PÉRIGORD IS OOK GEBASEERD OP KENNIS

De Vézère-vallei is namelijk een streek met veel vakmanschap: loop de werkplaatsen binnen van glasblazers, houtdraaiers, juweliers, …

DE PÉRIGORD ... ZIJN MENSEN EN ZIJN TERROIR

De lokale producenten verwelkomen u op hun boerderij zodat u hun kennis over en hun passie voor de lokale streek kunt ontdekken.